Μία από τις δύσκολες αποφάσεις όταν κάποιος διαμορφώνει το χώρο του είναι ο φωτισμός του. Αποτελεί μια σύνθετη επιλογή γιατί το φωτιστικό ως αντικείμενο συντελεί στη διακόσμηση, άλλα και στην γενικότερη αισθητική βάσει του φωτιστικού του αποτελέσματος. Ενώ σε αντίθεση με τα άλλα αντικείμενα όπως έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία είναι απαραίτητο για να μπορούμε να υπάρξουμε μέσα στο χώρο με ασφάλεια, τουλάχιστον από το απόγευμα και μετά.

Οπότε κατά την επιλογή μας πρέπει να συνυπολογίσουμε αρκετούς παράγοντες.

Το αισθητικό κομμάτι.
Το φωτιστικό είναι αναπόσπαστο τμήμα της διακόσμησης του χώρου μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνάδει με το γενικότερο ύφος των επίπλων και των διακοσμητικών στοιχείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και το πιο όμορφο φωτιστικό μπορεί να φαίνεται “ξένο” στο λάθος χώρο. Αν το γενικότερο στυλ του σπιτιού μας είναι minimal πρέπει να αποφεύγουμε τα νεοκλασικά επίχρυσα κρεμαστά που φέρνουν στο νου περασμένες δεκαετίες. Αντίθετα σε ένα κλασικό σπίτι με βαριά επίπλωση πρέπει να αποφύγουμε τα Σκανδιναβικού design φωτιστικά. Από την άλλη μεριά όμως ένας κλασικός πολυέλαιος αποτελεί εξαίρεση, καθώς μπορούμε να τον συναντήσουμε σε κάθε είδους στυλ να συνυπάρχει αρμονικά μέσα στο χώρο.

Το τεχνικό κομμάτι.
Αν και η αισθητική ενός φωτιστικού είναι καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή μας, δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον πραγματικό του ρόλο. Η “ποσότητα του φωτός” πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας χωρίς να μας υπερ-διεγείρει, ή να μας υπνωτίζει όταν βρίσκεται κάτω από τα πρότυπα όρια. Όταν βρισκόμαστε σε ένα κατάστημα είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το αν κάνει κάτι ή όχι για το σπίτι μας, καθώς πάντα βρίσκονται κοντά και άλλα φώτα που επηρεάζουν την οπτική μας. Εκεί αναφέρουμε στον πωλητή τα τετραγωνικά πχ. του σαλονιού μας για να μπορέσει να μας οδηγήσει σε επιλογές που καλύπτουν τις ανάγκες μας, άλλα και το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να έχουμε. Τέλος, η κατανάλωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την επιλογή μας, οπού εκεί οι λαμπτήρες LED τα τελευταία χρόνια έχουν την τιμητική τους, αφήνοντας πίσω λαμπτήρες πυράκτωσης και φθορισμού.